Når gummerne klør – om mælketænder og tandskift.

Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem – men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på?

 

Hvalpe fødes uden tænder, men ved omkring tre uger begynder de første mælketænder at vokse frem, og når hvalpen er klar til at flytte hjemmefra, har den som regel fået alle sine mælketænder – 28 styks i alt.
Ved omkring tre til fire måneder begynder de blivende tænder at vokse frem, og det kan give voldsomt kløende gummer. Når gummerne kløer, har hvalpen et stort behov for at tygge i ting, der kan massere tandkødet og dermed lindre ubehaget. Det er derfor vigtigt at hvalpen har adgang til gode tyggeting i denne periode. Kløen forsvinder i takt med at de blivende tænder bryder frem.
Mælketænderne falder ud, fordi specialiserede celler i kæben nedbryder tandroden og dermed mister tanden sit fæste i knoglen. Når hvalpen er omkring syv måneder gammel, bør alle mælketænderne være skiftet ud med de blivende tænder, som hunden har 42 af.

Som regel sker tandskiftet uden problemer, men hos nogle hunde kan det ske, at ikke alle mælketænderne falder ud. Disse tilbageholdte mælketænder kan skubbe til de blivende tænder, således at hvalpen udvikler et skævt bid. Derudover sidder de blivende tænder og mælketænderne oftest så tæt, at der kan ophobes foderrester imellem dem, og der kan udvikles tandkøbsbetændelse. Tilbageholdte mælketænder fjernes derfor, og det skal helst ske imens de blivende tænder stadig er i vækst for at udgå, at eventuelle fejlstillinger bliver permanente.

Det er altså vigtigt, at man løbende holder øje med hvalpens tænder, for at sikre sig at tandskiftet forløber som det skal.