Sådan kommer du igang med vognkørsel

På denne side kan du se videoklip, som viser Tjalfe der træner til at blive vognkørselshund, når han bliver stor. Tjalfe er næsten 6 mdr. gammel på disse videoklip. Du kan også trykke på billedet til højre hvis du vil læse lidt om hvordan du kommer i gang med vognkørsel

Væn din hvalp til en sele. Køb en sele af god kvalitet – en sele der kan justeres, så den kan tilpasses mens hvalpen vokser. Selen skal sidde godt – den må hverken være for stram eller for løs.  Sæt en line i selen og gå en lille tur

Når hvalpen har vænnet sig til selen kan du binde et stykke tøjsnor eller reb fast på begge sider af selen. Du skal fortsat have line i selen også, så du har styr på hvalpen, hvis den bliver overrasket. Hvalpen vil nu opleve at der er noget der slasker bagved

Lad hvalpen opleve selen og snorene på forskellige underlag – græsplæne, grusvej/sti, asfalt. Vær altid opmærksom på at hvalpen synes det er sjovt.

Efter træning med snorene på hver side kan man samle snorene ved at binde dem sammen i en knude i enden. Bind fx en tom plastflaske fast i enden og gå en lille tur med flasken der larmer bagved hvalpen. Man fx også binde en bærepose af papir fast i enden eller skifte mellem pose og flaske. Put evt. en tennisbold eller to i posen.

Husk hele tiden kun at træne i kort tid – det skal blive ved med at være sjovt.

Hvis man har en træningsvogn så lad din hvalp grundigt undersøge den nye vogn.

Det vil det være ok at gå med vognen ved siden af hvalpen.

Træk vognen omkring fx i din have, mens hvalpen følger med. Gå med din hvalp i line ved siden af, bag og foran vognen. Vogne kan lave mærkelige lyde, som hvalpen har brug for at vænne sig til. Du kan fx vælge at fodre din hvalp fra vognen eller ved siden af vognen for at skabe en meget positiv association til vognen.

En vigtig øvelse man godt kan starte på med hvalpen er SLALOM. Hvis man senere kunne tænke sig at dyrke vognkørsel som konkurrence, er slalom en vigtig øvelse at kunne. Øvelsen skal foregå uden snore bundet fast i selen. Der skal ikke være noget der slasker rundt bagved hvalpen.

Stil 6 – 8  1,5liters sodavandsflasker op på række med ca. 50 cm mellem flaskerne. Flaskerne skal være fyldte med sand eller vand, så de ikke vælter så let.

Lok med godbidder hvalpen til at gå henholdsvis højre og venstre om flaskerne. Det kan være en svær øvelse, så masser af ros når hvalpen går slalom.  Brug kommandoerne HØJRE! – VENSTRE! – ikke zig-zag eller 1 – 2.

Kommandoerne HØJRE! – VENSTRE! Bruges til at dirigere den voksne vognkørselshund rundt på en konkurrencebane.