Har din hund problemer med tænderne?

Tandproblemer er hyppige hos hunde i Danmark – men kender du symptomerne? Vi ser på hvad du skal kigge efter hos din hund.

Op til fire ud af fem hunde i Danmark har problemer med tænderne, men det er ikke altid at ejerne er opmærksomme på det. Får problemerne lov til at udvikle sig, kan det ende med at blive meget smertefuldt og nedsætte hundens livskvalitet – men hvad skal man som hundeejer kigge efter?
Fem almindelige symptomer på tandproblemer:

1) Dårlig ånde
Har hunden problemer med tænderne, kan man ofte opleve at den udvikler dårlig ånde  – så lugter din hund dårligt ud af munden, kan det være en god idé at få den tjekket for tandproblemer.

2) Adfærdsændringer
Tandlidelser er ofte smertefulde og kan få hunden til at opføre sig anderledes end den plejer – især hvis smerten står på i længere tid. Nogle hunde med ondt i tænderne kan blive aggressive, mens andre kan blive stille og trække sig fra kontakt med andre. Opfører din hund sig anderledes end normalt, er det altid en god idé at få den tjekket for smerter – både i munden og i resten af kroppen.

3) Rødt tandkød og belægninger på tænderne
En hunds tænder skal være pæne og hvide, og tandkødet skal være fint lyserødt. Rødt tandkød eller belægninger på tænderne er tegn på sygdom, og forbliver det ubehandlet, kan det blandt andet udvikle sig til sygdommen paradentose, hvor tænderne bliver løse. Det er derfor en god idé at vænne din hund til at du kan kigge den i munden, og jævnligt holde øje med at tænder og tandkød forbliver pæne og sunde.

4) Savlen
Hunde savler ofte – og det kan være helt normalt, især hvis de dufter noget lækkert mad. Begynder din hund dog at savle mere end den plejer, kan det være tegn på sygedom i mundhulen.

5) Vægttab og nedsat appetit
Smerte, forbundet med sygdom i tænderne eller mundhulen, kan gøre at hunden ikke spiser så meget som den plejer – og dermed med tiden taber sig. Hold derfor godt øje med om hunden spiser – har den problemer med at tygge sin mad, vil den ikke tygge i noget hårdt eller virker det som om at den har mistet appetitten, kan det altså være tegn på smerte i munden eller tænderne.