Når uheldet er ude – sådan redder du din hund

Førstehjælp til hunde får muligvis ikke ret mange genkendende klokker til at ringe. Ikke desto minde er det dog vigtigt at kunne førstehjælp som hundeejer, så man er forberedt bedst muligt, hvis en ulykke indtræffer

 

Står man med sin elskede hund i en situation, hvor hunden er kommet slemt til skade, kan det være svært at bevare det kølige overblik. Følelserne tager over, og man handler måske ikke så rationelt, som man burde. Derfor er det en god ide at sætte sig ind i, hvordan man kan hjælpe hunden, så man har nogle værktøjer, hvis den ulykkelige situation skulle opstå.
Først og fremmest er der mange ting, man kan overføre direkte fra førstehjælp til mennesker.

Det er:
Bevar overblikket
Have kontrol over egen sikkerhed. Det gælder både i forhold til omgivelserne, men også i forhold til hunden, som kan reagere aggressivt, når den er bange.
Tal stille og roligt til hunden.
Håndter hunden med rolige bevægelser. Tag ikke hårdt fat.
Sørg for frie luftveje.
Stands blødninger med stramme bomuldsbandager, eller hvad man lige har ved hånden. Brug ikke elastikker.

Kunstigt åndedræt
Det kan blive nødvendigt at give hunden kunstigt åndedræt og hjertemassage. For at vurdere nødvendigheden af dette, skal man kigge på om hundens luftveje er frie, om hunden trækker vejret og om hunden har en puls.
Kan man svare ja til de tre spørgsmål, er der ikke grund til at foretage hjertemassage eller give kunstigt åndedræt.
Kan man derimod svare nej, kan man gå i gang med kunstigt åndedræt, som foregår ved mund til snude- metoden Sørg for, at der er frie luftveje
Læg hunden på dens ene side og skub hovedet en smule opad, så halsen strækkes.
Læg dig på knæ foran hundens hoved
Luk hundens mund og hold om kæben, så luften ikke siver ud gennem læberne.
Tag en dyb indånding og placer munden over hundens snude.
Blæs med åben mund gennem hundens næse.
Se om hundens brystkasse bevæger sig.
Vent til hunden slev ånder ud og tag en ny indånding.
Foretag 4-6 indåndinger i minutter.

Viser hunden stadig ikke livstegn, kan det være nødvendigt at give den hjertemassage, hvis man har mod på det.  Det er ikke strengt nødvendigt, at presse lige over hjertet. Det er tilstrækkeligt at presse på dyrets brystkasse. Forholdet mellem kunstigt åndedræt og hjertemassage er 1:6.  Man skal give dyret 1 kunstigt åndedræt og derefter lave 6 hårde hurtige tryk på brystkassen. Intervallet mellem hvert tryk skal være ca. 2-3 sekunder. etc. Tjek om der er vejrtrækning og puls.

Hundens værdier
Det er også vigtigt at kende hundens normale værdier, så man kan se, hvornår den er uden for livsfare.
Hundens temperatur ligger normalt mellem 38,3 og 38,7 grader.
Hundens puls ligger mellem 60 og 140 slag i minuttet. Pulsen findes nemmest ved at lægge en finger på indersiden af låret eller i lysken næsten helt oppe ved hofteleddet.
Hundens åndedrag ligger på mellem 10 og slag i minuttet.
Det er vigtigt, at man kontakter sin dyrlæge uanset, hvordan redningsaktionen er gået. Man må aldrig selv forsøge at aflive hunden, da man kan komme til at påføre hunden stor smerte, hvis man gør noget forkert.